De grootste hoeveelheid boekbeslag is van christelijke aard of zit op boeken met een christelijke inhoud. Persoonlijk vind ik dat, deze boeken en het beslag, onderdeel uitmaken van het christelijke culturele en historische erfgoed. Om het Nederlandse verleden te willen begrijpen is het christendom en de verschillende religieuze christelijke stromingen van vitaal belang.

Het interessante van boekbeslag is dat soms in een oogopslag te zien is tot welke religieuze stroming de eigenaar behoorde. Zo komt de gekruisigde Christus bijna exclusief voor op boeken met een rooms-katholieke inhoud of de afbeelding van een zwaan op de Luthervertaling van de Bijbel.

Wel is belangrijk om te beseffen dat boeken met beslag in openbare collecties nooit vanwege het beslag zijn opgenomen of aangekocht. Dit heeft er in geresulteerd dat van sommige stromingen veel meer bewaard is gebleven dan van anderen. De zwaan op de Luthervertaling behoord tot de groep waarvan ik er nog geen een heb gezien in de collectie van een openbare instelling maar, wel bij verzamelaars. Daarom worden hier niet alleen boeken van instellingen opgenomen maar ook boeken uit priv├ęcollecties.

Echter kan boekbeslag veel meer gegevens ontsluiten. Zo kunnen we gaan kijken of de edelsmeden tot de zelfde denominatie behoorden als de opdrachtgever, of dat de religieuze overtuigingen niets uitmaakten als de smid maar in de omgeving aanwezig was. Ook zou het beslag ons misschien iets kunnen vertellen over de welvaart van de congregatie. Zijn de bijbels bijvoorbeeld beslagen met zilver of met goud? Of zijn er andere zeldzame producten gebruikt tijdens de vervaardiging, zoals edelstenen, ivoor of schildpad?